Bayramda En Sık Düşülen 7 Hataya Dikkat!

Bayramda En Sık Düşülen 7 Kusura Dikkat!

 

Her bayram olduğu üzere pek çok konutta konuklara ikram edilecek tatlılar ve sarmalar heyecanla hazırlandı, şekerler ve çikolatalar da yerini aldı. Lakin bayram sevincine eşlik eden bu besinleri tüketirken çoka kaçmamak, bilhassa oruç tutanlar için yavaşlayan metabolizmaya birden yüklenmemek sağlıklı bir bayram geçirmek için olmazsa olmazlar karşımıza çıkıyor. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Toplumumuzda konuk ağırlamak için hazırlanan yiyeceklerin başında ne yazık ki glisemik indeksi yüksek (kan şekerini süratle artıran) besinler yer alıyor. Aslında konuklarımıza düzgünlük yapmıyor tersine obezite, diyabet ve kalp hastalıklarına yer hazırlıyoruz. Bilhassa oruç tutanların metabolizmalarının bir ay boyunca yavaşladığı düşünüldüğünde onların, geri çeviremedikleri ikramlıklar nedeniyle hazımsızlık, şişkinlik ve gaz üzere problemler yaşamalarına neden oluyoruz. Ramazan boyunca dinlendirdiğimiz midemize fazla yükleniyor, tahminen de kaybettiğimiz kilolarımızı tekrardan süratle geri alıyoruz. Bu nedenle bayramda ölçülü ve istikrarlı beslenmeye çok dikkat etmek, gelen konuklarımızı de ikramlıklarımıza karşı koymaya çabalatmak yerine, onlara baştan sağlıklı alternatifler hazırlamak çok daha güzel ve gerçek olur” diyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz bayramda en sık yapılan yanılgıları anlattı, sağlıklı bir bayram için dikkat edilmesi gereken tekliflerde bulundu. 

 

 

  • Kahvaltıda ağır hamur işi tüketmek  

Ramazan boyunca özlenen kahvaltıyı bayramın birinci gününe sığdırmaya çalışmayın. Börekler, pişiler, kızartmalar, simitler elbette bizim kültürümüzün bir kesimi lakin küçük porsiyonlarda adeta tadımlık olacak halde tüketin. Aksi halde hazımsızlık, mide yanması, kabızlık ve kilo artışlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha çok kaliteli protein kaynağı olan yumurta, posa içeriği yüksek tahıllı ekmek ve yeşillikler, kahvaltının olmazsa olmazı peynir, zeytin ve cevizi tercih edin. 

 

  • Öğün sayısını birden artırmak 

Ramazan’da öğün sayısının ikiye inmesi hatta kimilerinin sahura kalkmadığından bu ayı tek öğünle geçirmesi bayramda da yeme-içmeye dikkat edilmesini gerektiriyor. Birden teğe süratle öğün sayısını artırmak hazmı zorlaştırıp, şişkinliğe neden olabilir. Bilhassa geç kalkıyorsanız kahvaltıdan sonra ikindide orta öğün yapmak ve hafif bir akşam yemeği yemek  daha gerçek olacaktır. 

 

  • Şekerli ve unlu ikramlıklar hazırlamak 

Bayram deyince ikramlıklar ortasında birinci sıraları çeşit çeşit çikolatalar, el emeğiyle hazırlanan tatlılar ve sarmalar alıyor. Fakat şeker ve karbonhidrat deposu olan bu besinler sıhhate ziyan veriyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Oysa şerbetli tatlı ve çikolata ikram etmek yerine meyve topları yapılabilirsiniz. Şeker kullanılmadan yapılan incir uyutması, Ramazan’dan kalan hurmalarla yapabileceğiniz hurmalı muhallebi, balla tatlandırılmış limonatalar, şekersiz kompostolar, basmati pirinç yahut bulgurla hazırlanmış dolmalar yapmaya ne dersiniz? Böylelikle sıhhat dostu ikramlarda bulunabilirsiniz” diyor. 

 

  • Su içmeyi ihmal etmek 

Ramazan boyunca azalan su tüketimi başta böbrek hastalıkları olmak üzere pek çok sıhhat sıkıntılarına sebep olabiliyor. Su tüketmek yerine ‘çay, kahve ve meşrubat içiyorum’ demek su tükettiğiniz manasına gelmez. Bilakis bu içecekler bedenden sıvı atılmasına neden olur. Sıvı muhtaçlığı çoğunlukla su tüketimiyle sağlanmalıdır. Kilo başına 30 ml su içmek, günlük kâfi ölçüde su tüketmek hem sıvı istikrarını sağlamaya hem de daha az yemenize katkı sağlar. 

 

  • Sık sık atıştırmak 

Ramazan’da gece sahurda yemek yendiği yahut geç yiyip yatmaya alışıldığı için, bir şeyler atıştırma isteği bilhassa bayramda devam edebiliyor. Meğer gün içinde sık sık abur cubur tüketmek ve geceleri bir şeyler yiyip yatmak reflüyü tetikleyebiliyor. Bunu alışkanlık haline getirmek ise ileride yeme bozukluğu ve kilo artışına sebep olabiliyor. Bu yüzden geç saatlerde atıştırmalıklardan uzak durun, gece yemek yemeyi alışkanlığa dönüştürmeyin.

 

  • Aktif olmamak 

Metabolizmayı hızlandırmak ve sağlıklı kalmak için antrenman olmazsa olmazımız. Kesinlikle faal olmaya, sistemli idman yapmaya ihtimam gösterin. Bayram tatilini fırsata çevirerek ziyaretlerden arta kalan vakitlerde en azından açık havada en az üç gün birer saat orta tempoda yürüyüş yapmaya dikkat edin.  

 

  • Aşırı tüketmek  

 

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sıla Bilgili Tokgöz “Her vakit söylediğim üzere toksik olan dozdur. Sindirim problemleri oluşuncaya kadar yemek yemek sağlıklı bir yiyecek dahi olsa sıhhat meselelerini beraberinde getirebiliyor. Porsiyon denetimi yaparak yiyecekleri tüketin. Kesinlikle başlangıç olarak hafif zeytinyağlı yahut salatalarla başlayın, besinleri çiğnemeden yutmayın, yavaş yemek yiyin ve mide hacminizi birden doldurmayın” diyor. 

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir:Yeni Sezon koleksiyonlarıyla Minycenter’da 23 Nisan Coşkusu!
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Rusya Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov ile Toplantı
DenizBank, murabaha kredisini % 165 oranında taleple 340 Milyon Dolar olarak yeniledi
Türk Kızılay’ın Yerli ve Milli Markası Kızılay Nova İlk Kez 14. KEPAN Kongresi’nde Sahne Aldı
Ahşapla sürdürülebilir bir gelecek inşa edebiliriz
Tatili en güzel Osmangazili çocuklar geçiriyor
Sokak kedilerine “Kısırlaştırma Karavanı” ile sahip çıkılıyor; Can dostlarımıza yerinde hizmet
Alt Yazılı Film İzle | © 2025 |

betcio tempobet tempobet