Sağlık deposu zerdeçalın ana maddesi kurkumin’in 5 bilimsel faydası!

Binlerce yıldır klasik tıpta kullanılan kurkumin hakkında bilim dünyası araştırmalar yapmaya devam ediyor. Bilindiği üzere kurkuminin doğal kaynağı zerdeçal. Yemeklere baharat olarak eklenebilen zerdeçal birebir vakitte çay, smoothie ve salatalara da dahil edilebiliyor. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, zerdeçalın ana unsuru olan kurkuminin emilimini artırmak için karabiber ve sağlıklı yağlarla birlikte tüketilmesini öneriyor. Pekala sıhhatimize katkıları bilimsel olarak kanıtlanan kurkumini son günlerde ünlü yapan o 5 büyük yarar nedir? İşte yanıtlar…
1- İltihabı azaltıyor, gerilimi dengeliyor
Kurkumin, bedende iltihabı azaltıcı ve oksidatif gerilimi dengeleyici tesiriyle güçlü bir antioksidan. Birebir vakitte kronik iltihaplanmayı azaltma potansiyeliyle kalp hastalıkları, diyabet ve eklem rahatsızlıkları üzere birçok sıhhat problemine karşı kollayıcı tesire sahip.
2- Bağışıklık sistemini destekliyor
Bağışıklık sisteminin güçlü kalması, enfeksiyonlara karşı direnci artıran bir öge. Kurkumin, mikropların gelişimi engelleyici ve bağışıklık düzenleyici özellikleriyle bedeni mevsimsel hastalıklara karşı koruyor.
3. Sindirim sistemini koruyor
Sindirim sıhhatini destekleyen kurkumin, bağırsaklardaki iltihaplanmayı azaltarak sindirim meselelerine karşı yarar sağlıyor. Ayrıyeten irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve inflamatuar bağırsak hastalığı (IBD) üzere hastalıkların tedavisinde de destekleyici bir role sahip.
4. Kalp ve damar sıhhatine dost
Kurkuminin anti-inflamatuar tesiri, kalp ve damar sıhhatini destekleyerek damar sertliği riskini azaltıyor. Ayrıyeten kan basıncını düzenlemeye yardımcı olan kurkumin, kalp hastalıklarına karşı doğal bir kalkan vazifesi görüyor.
5. Zihinsel işlevleri destekliyor
Kurkumin, beyin hücrelerini koruyarak hafıza işlevlerini takviyeler ve yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olur. Tıpkı vakitte bilimsel çalışmalara nazaran, depresyon belirtilerini hafifletebileceğine dair yeni bulgular da mevcut.
Kurkuminin bu kıymetli yararlarının yanı sıra; yüksek ölçüde kullanılması halinde mide rahatsızlığı, baş ağrısı ve ishal üzere yan tesirlere sebep olabileceğine dikkat çeken İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Selin Yavuz, bilhassa kan sulandırıcı ilaç kullananların, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlığı olanların kesinlikle doktor kontrolünde sofralarına dahil etmeleri gerektiğini belirtiyor.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı